Možná si myslíte, že vaření těstovin je ta nejjednodušší věc na světě. Voda, sůl, těstoviny – co na tom zkazit? Ale ruku na srdce: zamysleli jste se někdy nad tím, proč vám občas těstoviny slepí, rozvaří nebo chutnají tak trochu mdle? Možná v tom dělá chybu i vaše babička a přesně tohle řešili minulý týden i v našem pracovním chatu. Mě samotného naučila vařit špagety až univerzita — a první pokus byl, no, řekněme… zajímavý.
Proč většina z nás vaří těstoviny špatně
Možná vás to překvapí, ale podle některých kuchařů v Česku valná většina lidí dělá zásadní přešlapy už od samého začátku. A ten hlavní? Myslíme si, že stačí prostě jen hodit těstoviny do vroucí vody a čekat. Jenže v tom právě bývá kámen úrazu.
Například můj soused Tomáš se vždycky diví, proč jsou jeho těstoviny takové… rozbředlé. ukázalo se — voda byla sotva slabě bublající a sůl přidával až na závěr. Vážně, to snad ani nemohl být spaghetti!
5 základních pravidel pro dokonalé těstoviny
- Vždy hodně vody. Doporučuje se aspoň 1 litr na 100 g těstovin. V malém hrnci vzniká lepkavé peklo, ve velkém krásně plavou.
- Opravdu vroucí voda. Těstoviny vhazujte až do zuřivě (!) vařící vody, jinak vám změknou nerovnoměrně — přesně k vzteku.
- Sůl? Dříve než čekáte. Má to být “pořádně slaná jako moře” – aspoň podle Itala v Brně, co vlastní malou trattorii.
- Nemíchat? Špatně. Míchejte první minuty často, jinak se slepí, hlavně špagety a tagliatelle.
- Zapomeňte na olej do vody. Opravdu — úplně zbytečné, těstoviny budou klouzat, ale omáčka se na ně nechytí. Zkoušeli jsme to s kolegou na dovolené, výsledek: fakt divný.
Co dělají Češi jinak: vlastní zvyky vs. italská tradice
Asi každý slyšel, že těstoviny se mají vařit “na skus” — tedy al dente. u nás jsme ale zvyklí na měkčí strukturu. Je to zvyk… asi z domova. Nedávno jsem četl, že až 80 % lidí v Česku těstoviny rozvaří, protože nechávají v hrnci o dvě minuty déle než je psáno na obalu. Možná domácí kuchyně, možná zvyk ze školní jídelny.
V Itálii se zas dávají těstoviny rovnou do omáčky až těsně před dovařením – prý aby nasákly chuť. U nás spíš scedíme, propláchneme studenou vodou (to je další věc… neměl bych to dělat, ale občas prostě jo, když se spěchá).
[IMAGE2]czech home kitchen cooking pasta family dinner[/IMAGE2>
Tipy z praxe, které vám zachrání večeři
- Některé omáčky si rozumí jen s určitými druhy těstovin. Například krátké druhy s kousky masa a zeleniny, špagety zase ke krémovým.
- Neplácejte těstoviny po vaření ledovou vodou, pokud chcete uchovat chuť. i když někdy… prostě se v létě nedá jinak.
- Parmezán radši nastrouhejte až těsně před podáváním. Některé balené sýry z obchodu jsou spíš, promiňte, sypaný prach. A to opravdu nechcete.
Nejčastější chyby podle lidí kolem mě
Ptal jsem se pár známých (i těch, co vaří rádi):
- nevědomky vaří těstoviny v malé vodě — “menší hrnec, rychlejší.”
- sůl až úplně na konec (“nechci, aby to voda pěnila”).
- cedí a pak nechávají těstoviny úplně stát — to jsou pak sádlo, ne špagety…
Většina přiznala, že čte návody na obalu jen když je po ruce lupa nebo nejsou žádné krize v kuchyni. Možná nejsem jediný, kdo někdy riskuje.
Na závěr… aneb malý návrat k poctivé pastě
Zkuste dát těstovinám trochu času a úcty — ať jste na chatě, v Praze nebo Lípě. Nejde o dokonalost, stačí pár úprav a všimnete si, že i obyčejné penne chutná úplně jinak. Pokud máte vlastní fígle (nebo zkušenosti typu “co nikdy, fakt nikdy nedělat”), napište je do komentářů. A když to příště nevyjde? No, korigujeme omáčkou… v tom je život!