Myslíte si, že víte o citronu všechno? Taky jsem si to myslel – až do minulého měsíce, kdy mi sousedka přišla s dost zvláštním tipem. Říkala, že když dáte citron na půl minuty do mikrovlnky, stane se něco, co ocení každý, kdo někdy mačkal citron nebo chystal domácí limonádu. Znělo to divně, ale zvědavost byla silnější než skepse.
Proč by měl citron skončit v mikrovlnce?
Napadlo vás někdy, že z některých citronů vymačkáte sotva pár kapek a jiný vám zalije půl kuchyně? V tom nejsem sám. V našem firemním chatu se tohle řešilo už v zimě – a prý průměrný Čech vyhazuje skoro čtvrtinu šťávy jen proto, že ji neumí pořádně dostat ven. Žádný vtip. Stačí však taková jednoduchá věc – mikrovlnka a 30 vteřin.
Jak přesně na to?
- Vezměte celý citron (neloupejte ho a nespěchejte s řezáním – to je zásadní).
- Vložte ho do mikrovlnné trouby – stačí obyčejný talíř, žádná věda.
- Zahřívejte citron na plný výkon asi 30 sekund. (Některé starší mikrovlnky doporučuji zkusit 20–40 sekund podle výkonu. Můj starý model Mora to dělá za 28 sekund – nevím proč, ale je to tak.)
- Vyndejte citron – bude mírně teplý, ale pozor, nespalte se.
- Teď už jen naříznout a zmáčknout. Fyzik by řekl, že zahřátím změknou vnitřní membrány a uvolní se šťáva – a fakt je jí najednou dvakrát tolik.
Mimochodem, kolega z Olomouce tvrdí, že tohle znali už jeho rodiče, ale dělali s tím spíš limetky. Zkoušel jsem obojí – funguje i na pomeranče, ačkoli trochu hůř.
V čem je tohle lepší než mačkání rukou?
Moje zkušenost je jasná: zahřátý citron je měkčí, šťáva teče hned, nebolí z toho prsty, není tolik peciček ve výlisku. Naši v kuchyni vždycky nadávali, že citróny jsou tvrdé a šťávy málo – tak jsem jim to zkusil ukázat letos na jaře a od té doby mikrovlnku před krájením používáme celá rodina. Jasně, možná to není revoluce, ale pár minut života mi to už ušetřilo.
Kdy tohle přesně použijete?
- Chystáte domácí limonádu – máte šanci dostat z každého citronu maximum bez zápasu se škrábajícími nehty.
- Na pečení – třeba na bábovku s citronovou polevou, která potřebuje čerstvou šťávu (ano, tohle byl můj poslední experiment – povedl se napoprvé).
- Když potřebujete šťávu rychle a nechcete se patlat s elektrickým odšťavňovačem.
Někdo říká, že tím citron bude chutnat „tepleji“ – já osobně to necítím, ale možná mám tupější chuťové buňky. i tak, kdyby měl někdo podobnou zkušenost, docela rád si to přečtu v komentáři.
V čem je háček? A je to bezpečné?
Zásadní věc: citron musí být celý, nerozříznutý. Řezané ovoce v mikrovlnce občas „prská“ a v nejhorším případě i vybuchne — jo, musel jsem pak dvakrát drhnout vnitřek mikrovlnky… Jinak se ale není čeho bát. Je to rychlé, šetrné a hlavně levné — nepotřebujete nic, co už doma nemáte.
Shrnutí? Jestli jste tuhle fintu zkoušeli, napište, jak se vám osvědčila – já upřímně nechápu, že se o tom nemluví víc. Nebo třeba mám špatnou sociální bublinu, kdo ví…
V každém případě příště, až budete krájet citron, dejte mu šanci „nahřát se“ v mikrovlnce. Ušetříte čas, nervy a možná — stejně jako já — znovu objevíte, jak skvělá může být obyčejná domácí limonáda.
No, v podstatě tak nějak… Schválně, zkuste to a klidně dejte vědět, jestli ta šťáva opravdu teče víc.