Věděli jste, že podle staré čínské filozofie feng shui kuchyně ovlivňuje nejen vaše zdraví, ale i peněženku? Nedávno jsem na obědě slyšel od kolegy historku, jak mu přeorganizování trouby a lednice zlepšilo náladu a – prý – i výplatní pásku. Trochu jsem tomu nevěřil, ale když se letos začaly v našem domě množit hádky u sporáku, řekl jsem si: proč to nezkusit taky…
Jak kuchyně ovlivňuje energii domova
Kuchyně v očích feng shui není jen místo, kde vzniká smažák nebo svíčková. Je to střed domu, místo, odkud – jak mi kdysi řekla mamka – „vychází pohoda, nebo naopak chaos.“ Podle Číňanů tu proudí energie čchi. A pokud proudí špatně, můžete to pocítit v únavě, nemocnosti i v nečekaných výdajích. i když možná je to jen náhoda.
Základní pravidla feng shui v kuchyni
Není to žádná věda, ale některé rady dávají smysl i bez sekty. Tady jsou tři, co mi zůstaly v hlavě:
- Sporák a dřez naproti sobě? Chyba. Oheň (sporák) a voda (dřez) prý nemají být v přímém protikladu. Jinak prý budou energie „bojovat“. U nás doma to znamenalo – přesunout konvici z okna na jinou linku.
- Zrcadlo za sporákem. Slyšeli jste někdy, že když vidíte na zadní dveře v zrcadle, odnáší to štěstí? Podobně zrcadlo za sporákem zdvojnásobuje energii vaření… no, aspoň tak to píšou na českých fórech.
- Pořádek a čistota. To zní jako klišé, ale nepořádek na lince = nepořádek v hlavě. když jsem jednou nechal hromadu špinavého nádobí přes víkend, nějak se mi pak fakt nechtělo nic řešit.
Typické české chyby (a jak je napravit)
Schválně, kolik z toho najdete u sebe:
- Přetékající šuplík s igelitkami.
- Mikrovlnka přímo proti oknu – kolegyně tvrdí, že „vyhazuje štěstí ven z domu“ (možná přehání, ale něco na tom bude…)
- Skladování odpadků u dveří – prý blokuje příliv dobré energie. já teda hlavně nenávidím ten smrad.
Jak jsem to řešil já? Stačilo pár roztomilých košů z Ikey, poličku na nejpoužívanější věci a přemístit rychlovarnou konvici. Za víkend hotovo, i kdyby mamka přišla na kontrolu, nic by nenamítla (snad…).
[IMAGE2]modern czech kitchen feng shui style organization[/IMAGE2>
Praktické rady, které fakt fungují
- Větrejte často – v našem paneláku je to nutnost. Čerstvý vzduch = více energie. A kytky na okně, pokud přežijí jeho věčné otvírání.
- Vyměňte utěrky a houbičky – podle tchyně se v nich hromadí špatná nálada (i bakterie, což už zní věrohodněji).
- Drobnosti udělají hodně: skleněná mísa s ovocem na stole prý přitáhne bohatství, i když mě spíš odrazuje od sušenek.
Moje zkušenost: opravdu jsem něco pocítil?
Měsíc poté, co jsem všechno přeuspořádal, se doma fakt jaksi líp dýchalo. Manželka si všimla, že méně pobíhám s hrníčkem sem a tam, a dokonce se nám – jen shodou? – podařilo ušetřit pár stovek navíc. Nechci tvrdit, že to byl zázrak. Ale stát to za pokus určitě může. i když někomu přijde, že je to „new age blbost“.
Má to tedy smysl? Třeba ano. Stačí zkusit
Nebudete-li čekat zázraky ze dne na den, změna atmosféry v kuchyni může přijít nečekaně. V nejhorším zjistíte, že máte pořádné místo – a najednou vás baví vařit pro návštěvu. nebo aspoň uvařit rychlou polévku po páteční hospodě.
Tak co, přeuspořádáte si kuchyň podle feng shui taky? Podělte se v komentářích, jestli u vás doma něco podobného fakt fungovalo… nebo jestli je to podle vás jen „pražský trend“.