Pересолili jste polévku? Starý trik našich babiček funguje dodnes

grandmother rescuing oversalted soup kitchen
Spread the love

K tomu se přizná každý — stačí jeden nepozorný pohyb se solničkou a celá polévka je, no, jak bych to slušně napsal… prostě přesolená. Asi každý z nás už to zažil, někdy i nedávno. Ale řeknu vám – není to konec světa. Existuje totiž jednoduchý fígl z dob, kdy ještě nebyly na trhu žádné vychytané přípravky na zachraňování jídel. Stačí se podívat, jak to řešila babička – a nebudete věřit, že to opravdu funguje.

Jak dochází k „polévkové katastrofě“

Na minulý týden – svítilo venku slunce, na sporáku můj pokus o vývar. Telefon zvonil, dítě něco chtělo a já, místo jedné lžičky, sypu sůl se zavřenýma očima. Známé? V našem rodinném chatu frustrace: „Zase přesolené, co teď?“ Můj švagr tvrdí, že to je důvod pro rozvod. A selský rozum říká – vařit novou. Ale babičky věděly víc.

grandmother saving salty soup kitchen funny

Starý trik: Brambora do polévky

Zní to až směšně jednoduše, jenže ono to fakt funguje. Když byla polévka přesolená, naše (a možná i vaše) babičky neváhaly sáhnout po syrové oloupané bramboře. Vložily ji do hrnce a nechaly 10–15 minut povařit. Brambora během vaření dokáže natáhnout část soli ze základu – samozřejmě ne všechno, ale často tolik, že polévka je zase použitelná. Vyndáte bramboru, ochutnáte a… možná trochu kouzlo, i když spíš chemie.

Funguje to proto, že brambora má pórovitou strukturu a část přebytečné soli zkrátka nasaje. Ale pozor – nikdy do polévky nedávejte nakrájenou bramboru, protože se může začít rozpadat a polévka zahušťuje. Celá brambora je ideální. Moje mamka říká, že to vždycky fungovalo… i když někdy jsem měl dojem, že polévka chutná pořád stejně slaně, ale spokojenost u stolu rostla – možná je to placebo, kdo ví.

Co dělat, když nemáte bramboru?

  • Kousek chleba: Ano, suchá kůrka do hrnce dokáže taky zázraky. Dělá to ale polévku trochu zakalenou – tak jen, když není zbytí.
  • Trocha smetany nebo mléka: U krémových polévek přebije sůl a dodá jemnost. Ale na gulášovku to asi sedět nebude.
  • Přidat vařenou zeleninu nebo vodu: pokud je polévky málo a chcete ji zachránit, prostě ji nařeďte. Ale zas to není ono – chutě se rozředí a někdy je to už prostě takové nemastné, neslané (s malou nadsázkou).

potato in soup rescue old method kitchen

Funguje to vždy?

Nejsem si jistý, že tenhle trik spasí každou přesolenou polévku. Když už je „moře v hrnci“, brambora vám zachrání tak půlku. U extra jemných polévek zkrátka cítíte každý gram soli. Můj kolega tvrdil, že jednou musel polévku úplně vylít – a to s bramborou vařil dvacet minut. Takže doporučuju: nepřesolte, ale když už, brambora je spolehlivá první pomoc. Nebo alespoň v našem regionu to lidi dělají pořád.

Na co ještě myslet?

  • Bramboru po vaření vyhoďte – není na nic extra chutná.
  • Pozor na výběr odrůdy – některé brambory se hezky nerozvaří a nerozpadnou, což je plus.
  • Když polévku doředíte vodou, je fajn ji znovu ochutnat a případně dochutit bylinkami.

Mimochodem, v některých krajích doporučují i rýži, ale sázet na ověřenou bramboru je jistota.

Tip na závěr (možná neprojde u gurmánů):

Nedávno jsem zkusil dát do přesolené polévky trochu kysané smetany a čerstvé petrželky — výsledek mile překvapil, i když moje tchyně kroutila hlavou. Vlastně, staré triky mají něco do sebe, i když moderní kuchyně nabízí spoustu zázraků z obchodu… Ale kdo vaří klasiku, určitě někdy babiččinu metodu ještě použije.

A co vy? Máte svůj ověřený způsob, jak zachránit přesolenou polévku? Napište do komentářů nebo pošlete tip kamarádovi, který se solničky bojí jako čert kříže. V kuchyni je vždycky místo na malý experiment — no, vy víte…