Věděli jste, že ten obyčejný balíček, co stojí pár korun u regálu s čistidly, už dávno není jen zálohou na sporadické skvrny? V poslední době na něj narážím častěji – blesklo mi hlavou, když minulý týden mamka opět vytahovala svůj osvědčený trik na mastnou troubu. Celá debata v našem domovním chatu – všichni opěvují „prášek do pečiva“, i lidé, co běžně nečistí vůbec nic. možná je to trend. Možná jen zoufalství generace, která už nechce dýchat chlór.
Prášek do pečiva: Tajná zbraň českých domácností
Když slyším babičky mluvit o čištění, vždy zmíní sodu a ocet — u nás klasika. Ale zkuste někdy nahradit prášek do pečiva na místo těchto dvou legend a sledujte, co se stane. Obsahuje totiž hydrogenuhličitan sodný a kyseliny, které v kombinaci s vodou spustí pozoruhodnou reakci. Výsledek? Pěna, která vezme mastnotě, vodnímu kameni i zaprášenému dřezu dech. i když občas je mi líto, že jsem k tomu taky dospěl…
Na co přesně se prášek do pečiva hodí?
- Špinavý dřez nebo varná deska? Rozmíchejte balíček s trochou vody, udělejte pastu a vydrhněte houbičkou — mastnoty se vytrácí až podezřele rychle.
- Vodní kámen na bateriích – prášek smíchejte s kapkou citronové šťávy, naneste, nechte chvíli působit, opláchněte. Funguje to lépe než leštidlo. (I když možná jsme jen víc trpěliví…)
- Zašedlá vana, sprchový kout, spáry dlaždiček – naneste pastu, chvíli počkejte a setřete. Sousedi nevěří, že už nemusíte kupovat agresivní chemii.
- Zápach v lednici nebo koši? Posypte povrch, nechte pár hodin – zápach „zmizí“ téměř beze stopy.
Samozřejmě – nejsou to triky na zázraky. Pokud máte půl roku nečištěnou troubu po silvestru, prášek do pečiva vás nevytrhne. Ale na denní údržbu? Zkuste zažité rutiny na chvíli pustit k vodě.
[IMAGE2]baking powder cleaning bathroom tiles[/IMAGE2>
Praktický postup: Jak na to a co ještě zkusit
Upřímně, žádná věda. Lžičku prášku do pečiva vysypte na mokrou houbičku nebo přímo na povrch. Krouživými pohyby vmasírujte, nechte pět minut působit, opláchněte. (Tip sousedky: na mastnou skleněnou varnou desku vezměte starý měkký kartáček – funguje skvěle). Nemusíte běhat po bytě s maskou – většina prášku je zdravotně nezávadná, alespoň v těch dávkách, které používáme doma.
A pokud vám zbyde trochu navíc — jednou měsíčně nasypte prášek do pečiva do odtoku a zalijte vroucí vodou. Zápach a usazeniny mizí docela spolehlivě. Přiznávám, někdy efektněji než kombinace octa a sody, kterou nám doporučovala paní učitelka už ve školce…
Kolik to stojí?
Jedno balení stojí kolem 5 Kč, v akcích i míň — já posledně koupil pět za dvacku v Albertu. Žádné složité hledání, žádné kyselé fleky po octu nebo dusné aroma saponátů po celé kuchyni. Prakticky bez chemie, skoro bez námahy.
Bacha na…
- Lakované nebo dřevěné povrchy. Tam radši nejdřív vyzkoušejte na malém místě — někdy to vysuší barvu.
- Nepodceňujte důkladné oplachování, aby se zbytky prášku „nedostaly“ do jídla, zvlášť na pracovní ploše.
A pokud chcete experimentovat, smíchejte prášek s citrónem namísto vody. Občas vznikne pěna, která nadzvedne připáleniny v hrnci rychleji než cokoliv z drogerie. Takhle to prý dělá i moje teta v Moravském Krumlově – říká, že je s tím práce míň než s reklamovanými spreji.
Závěr? Obyčejný prášek, občas zázrak – ale ne pro lenochy
Není to zázračné tlačítko na vše, ale pro běžný úklid doma je prášek do pečiva lepší přítel, než se zdá. Někdy zabral na nečekanou skvrnu, jindy jsem byl trochu zklamaný – možná záleží i na náladě, kdo ví. V každém případě je to levný a snadno dostupný trik, který stojí za vyzkoušení.
A co vy? Máte s tím doma zkušenost, nebo jste věrní starým dobrým přípravkům? Napište dolů pod článek nebo ho hoďte do chatu s kamarády – třeba mě překvapíte vlastním trikem.