Máte-li vaječné skořápky, nevyhazujte je: kuchaři je používají takto

creative eggshell uses Czech kitchen
Spread the love

možná to zní zvláštně, ale vaječné skořápky se v posledních měsících staly hitem domácích kuchyní. Pamatuji, jak sousedka Alena na podzim radila: „Hlavně nevyhazuj – to je poklad!“ A měla pravdu. Nedávno jsem při nedělním vaření zjistil, kolik triků s nimi opravdu existuje. Tak pojďte zjistit, proč už kuchaři v Praze, Brně nebo třeba v Ostravě posílají skořápky spíš do plecháčku než do popelnice.

Proč vůbec řešit vaječné skořápky?

Nejde jen o úsporu a ekologii – i když to je bod do plusu. Pointa je v tom, že skořápky jsou překvapivě bohaté na vápník a minerály. Český internet je teď plný tipů, jak je využít – a nejde jen o pokojovky. Když už vejce kupovat (třeba z e-shopu Rohlík nebo na farmářském trhu v Holešovicích), tak ať z toho máte, jak říkala babička, „dvojnásobný užitek“.

eggshells kitchen usage Czech

Praktické využití v kuchyni – 4 tipy, které opravdu fungují

  • Změkčovač vody na kávu: V nouzi jsem hodil několik umytých skořápek do džbánu s vodou a… chutnalo to fakt jinak. Skořápky na sebe váží minerály, takže voda se zjemní. Když dáváte kávu české značky Doubleshot, poznáte rozdíl.
  • Čistící pomocník na hrnce: Slabě drcené skořápky smíchané se solí krásně vyčistí připálené hrnce – bez chemie, a navíc bez zápachu. Můj oblíbený Litinový hrnec po guláši – už neškrábu špachtlí, stačí trocha trpělivosti a hrst skořápek.
  • Domácí prášek do pečiva: Slyšel jsem to ve food chatu a od kolegyně z práce – rozdrcená skořápka smíchaná s octem prý parádně nakypří bábovku, když dojde originální prášek. No, osobně jsem měl menší obavy (a asi právem – funguje to, ale výsledek je… prostě jiný).
  • Skořápky jako přírodní hnojivo: Všichni o tom mluví, ale fakt – pokud rozemelou nadoraz (malý tip: funguje i ruční mlýnek na kávu), pokojovky i rajčata na balkoně jedou jako divé. Nečekejte ale zázraky za týden… spíš měsíc dva.

Jak na to, aby skořápky byly bezpečné?

V Česku se občas řeší: nejsou tam bakterie? Praxe místních kuchařů říká – skořápky pořádně opláchnout, případně přelít vroucí vodou. Někteří (jako já… kdysi) je i krátce prohřívají v troubě na 150 °C. Po této proceduře už neřeším, že je tam něco navíc – i kolega z kuchyně v Dejvicích potvrzuje.

clean eggshells drying kitchen Czech

Mýty a realita: Co skořápky neumí

možná čekáte, že skořápky vyčistí odpady nebo odradí slimáky. No, v reálu – slimáci v Brně jsou nezmar, takže nečekejte zázraky. Taky jsem s nimi zkoušel leštit sklo. nevím, jestli já dělám něco špatně, nebo je to prostě marketing voodoo…

Tip navíc, na který přišel můj známý v Plzni

Používejte pohárek od jogurtu, do kterého házíte přes týden všechny skořápky. Když je ho plno, rozdrtit, použít, vyhodit zbytek… žádný pach ani nepořádek na lince. Trochu punk, ale v běžné české domácnosti to vlastně dává smysl.

Má to vůbec smysl?

Záleží, jak to vezmete. Není to lék na vše — ale trochu úspory, přírody a retro pocit domácího lifehackera do kuchyně přidá. Když o tom přemýšlím, možná bych už rád vyzkoušel, jak by chutnala domácí pizza pečená, když přidám skořápky do květináče pod bazalku. no, třeba někdy příště…

Jak to máte vy – využíváte skořápky, nebo je posíláte rovnou do tříděného odpadu? Napište mi do komentářů váš vychytaný tip. Třeba zjistím, že hlavní trik jsem ještě nepoznal.