Už jste někdy otevřeli lednici a ucítili pach, který tam rozhodně nepatřil? Nedávno jsem to zažil, a upřímně, hledal jsem cokoli, co by pomohlo. Zajímavé je, že řešení najdete možná ve svém hrnku od ranní kávy. V Česku se sice traduje, že jedlá soda zvládne všechno — ale bylo mi řečeno (od kamaráda z Brna), že kávová sedlina prý funguje ještě líp.
Proč je kávová sedlina lepší než klasická soda?
Nechci kecat, běžnou sodu jsem používal roky. Ale efekt mizel po pár dnech, lednice začala „vonět“ po sodě. Kávová sedlina funguje jinak: pohltí pachy, ale zanechá příjemné aroma — aniž by všechno smrdělo jako kavárna na hlaváku. Navíc je zadarmo, pokud pijete kafe stejně často jako já.
Jak přesně kávová sedlina funguje?
Vědecky řečeno (aspoň co jsem četl minulý týden v jednom magazínu), kávová sedlina obsahuje aktivní uhlík a pórovitou strukturu, která doslova „lapá“ molekuly zápachu. Nedokážu popsat celý chemický proces — na to jsou tu odborníci — ale výsledky u mě doma jsou jasné.
Jak kávovou sedlinu použít v praxi
- Po uvaření kávy nevyhazujte sedlinu (babička říká: „na zahradu nebo do lednice — a nikdy do odpadu“).
- Sedlinu nechte trochu proschnout — ideálně na talířku nebo v malé misce.
- Položte do rohu lednice; ideálně místo, kde proudí vzduch mezi policemi.
- Každý týden vyměňte za čerstvou — stará už toho moc nenasaje.
Osobně doporučuju nepoužívat misky z plastu. Káva je docela „mastná“ — může zanechat fleky, které nechce ani česká babička extra drhnout. Keramika nebo sklo jsou jistota.
Tipy a triky z domácího života
- Někteří dávají kávovou sedlinu i do botníku — kolegyně tvrdí, že to pomáhá (i když možná jen byla zoufalá po běhu v dešti).
- Pokud lednici odmrazujete, vyčistěte ji octem — a pak vložte čerstvou sedlinu, funguje na 100%.
- Čerstvou sedlinu použité kávy můžete i zamrazit — prý pak pracuje ještě lépe, ale to nemám ověřeno…
Kdy to (ne)funguje a co ještě zkusit?
Pravda je taková: pokud v lednici zapomenete zkažený hermelín, nepomůže ani kávová plantáž. Ale na běžné pachy — ten typický „smíšený“ od zbytků, zelených cibulek nebo otevřeného gothaje — to fakt umí zázraky. I kdyby ne na celý týden, pořád to stojí za to zkusit, ne?
Co dál?
Osobně nejsem typ na domácí zázraky — ale kávovou sedlinu v lednici teď nechávám pořád. Vlastně si už skoro zvykám na to, že lednice voní spíš po bistru než po sýru. Možná vám to sedne, možná ne, i tak mi dejte vědět do komentářů, jestli máte doma nějaký podobný trik. Anebo prostě na příští návštěvě zkuste po očku zkontrolovat lednici u souseda…
Vlastně, v našem chatu už tři lidi otestovali a odepsali „funguje“, i když — možná měli zrovna štěstí. V každém případě, zkuste sami. Jednu misku kávy má dneska doma každý. No a na tu babiččinu radu „hlavně to nenalejvat do odpadu!” taky občas myslím…