Věděli jste, že přibližně každý druhý Čech používá mikrovlnku úplně špatně? Nedávno se u nás v práci strhla celkem ostrá debata – kolega tvrdil, že plastové krabičky do mikrovlnky patří, další říkala, že není potřeba jídlo přikrývat. Nikdo už ale nevěděl, co z toho je opravdu pravda. A upřímně, s mikrovlnkou experimentujeme dost, ale málokdo čte návod…
Jakou chybu Češi dělají nejčastěji?
Asi vás to nepřekvapí, i když možná trochu naštve. Nejčastější chyba – ohříváte jídlo v plastových obalech, které nejsou určené do mikrovlnné trouby. Na první pohled banální věc, kterou „přece dělají všichni“, ale právě tady se skrývá riziko. Typická situace: koupím si v Bille hotové jídlo, v práci ho šoupnu i s obalem do mikrovlnky – rychlovka. Jenže! Spousta těchto plastů se v mikrovlnce přehřívá, uvolňuje chemikálie (například BPA) a vesele si je přidáváte do jídla.
Na sociálních sítích se to řeší už týdny – někdo tvrdí, že „to je blbost“, druhý ukazuje studie o riziku rakoviny. Nevím, jestli z toho člověku upadnou vlasy, ale ty černé fleky na obalech asi nejsou normální. Na internetu najdete stovky článků, ale v praxi? Většina z nás prostě spěchá a neřeší, z čeho je obal vyrobený.
Jak poznat „správný“ plast?
Moje máma vždycky říkala: „Koukej na ten malý symbol – talíř s vlnkami.“ Plastové dózy, které jsou vhodné do mikrovlnné trouby, mají speciální označení. Stačí si na chvilku prohlédnout dno krabičky – tam by měl být symbol mikrovlnky nebo nápis „microwave safe“. Pokud nic nevidíte, do mikrovlnky s tím raději nechoďte. Opravdu – vyplatí se těch 15 sekund kvůli dlouhodobému zdraví.
- Zaměřte se na symboly: Mikrovlnka, vlnky, případně čísla 2, 4 nebo 5 – ty jsou obvykle bezpečné.
- Vyvarujte se: Plastů s označením PVC nebo číslem 3 a 7. Ty se při zahřívání rozkládají – a to nechcete.
- Nejlepší univerzální volba? Sklo a keramika – to je sázka na jistotu.
[IMAGE2]Czech kitchen microwave glass container safe[/IMAGE2>
Musím jídlo v mikrovlnce přikrývat?
Tady se lidé dělí na dva tábory. Někdo zakrývá všechno (i hrníček s polévkou!), někdo to má na salámu. Ale má to svůj důvod: pokud nepřikryjete jídlo, mikrovlny rozpalují povrch a jídlo pak stříká do všech stran – takže buď čistíte mikrovlnku každý pátek, nebo necháváte biologickou laboratoř růst. Přikrýt talíř silikonovým víkem, poklicí nebo třeba jen obrácenou miskou je jednoduchý trik, jak se vyhnout nepořádku a zároveň zkrátit dobu ohřevu.
možná to zní jako drobnost, ale dlouhodobě… fakt lepší čistota i chuť.
Další časté chyby, kterým se vyhnout
- Ohříváte vajíčka natvrdo nebo celá rajčata – buďte připraveni na malou explozi.
Vážně, kolega minulý měsíc uklízel půl hodiny. - Dáváte do mikrovlnky kov nebo alobal – to už není jen chyba, ale i požár.
- Nenecháváte stojaté jídlo „dojít“ – horká centra, studené okraje, to znáte.
Tipy jak ohřívat zdravě, rychle a bezpečně
- Používejte opravdu jen nádoby s ověřeným symbolem mikrovlnky.
- Jídlo raději přesuňte na talíř – většina restaurací dává jídlo do jednorázových plastů, které mikrovlnku nesnášejí.
- Nerozmrazujte maso v uzavřeném sáčku – pára nemá kam uniknout, sáček může vybuchnout.
- Mícháním během ohřevu docílíte rovnoměrné teploty – to je základ.
Já nejsem technik, ale tahle pravidla nám doma zachránila pár zapšklých obalů i žaludků. A i když někomu připadá sledování symbolů možná zbytečné, aspoň je klid, že si neohříváte kromě obědu i chemii navíc.
Závěr? Možná jsem moc opatrný, ale…
Mikrovlnka je v každé české kuchyni. Ale fakt stačí drobná změna návyku a ušetříte si nejen čištění, ale hlavně možnou zdravotní komplikaci – ať už věříte studiím nebo raději historkám z praxe. Zkuste si příště zkontrolovat obaly, klidně zalistujte v diskuzích na netu a napište mi, na jakou hloupost jste ve své mikrovlnce přišli vy.
V našem chatu by se o tom dal napsat román… No, vy znáte svoje zvyky nejlíp.
Máte vlastní tip nebo příběh? Nechte komentář, já si počtu.