Expert varuje: tenhle trik s mikrovlnkou může zničit vaše jídlo

funny microwave kitchen mistake Czech food
Spread the love

Věděli jste, že právě ten nejmenší trik v kuchyni může znamenat rozdíl mezi chutným obědem a rozmočenou kaší? Měsíc zpátky mi kolega v kuchyňce ukázal „mikrovlnkový hack“ – a já si říkal: No jo, tohle určitě zná každý. Jenže omyl, ve spoustě domácností se omílá stejná chyba pořád dokola. Možná i vy ji děláte teď?

Kouzlo mikrovlnky – a kde se to zvrtne

Mikrovlnka ušetří spoustu času, o tom žádná. Většina z nás (aspoň podle toho, co slýchám každou chvíli v našem paneláku) zahřívá jídlo bezmyšlenkovitě: prostě talíř, plastová poklička, dvě minuty a jde se na věc. Ale, a to je zásadní, pokud jídlo v mikrovlnce nehýbete nebo ho nepřekryjete správně, čeká vás pohroma – uvnitř studené, po okrajích přesušené. Nedávno to řešili i v našem chatu – někdo tvrdil, že nejlepší je ohřívat po dávkách, já pořád tvrdím: „zkuste tenhle tip“.

Czech kitchen microwave mistake food closeup

Chyba číslo jedna: Nenamáchejte jídlo v mikrovlnce bez rozmyslu

  • Nepřikrýváte správně: Plastová fólie z obchodu je rychlovka – jenže vytvoří „skleníkový efekt“ a z jídla udělá rozmočený flek. Ideálně použijte skleněné víko nebo talíř.
  • Jídlo nehýbete, nesmícháte: Ohřívání rozpustí bílkoviny různě, hlavně ve zbytcích z lednice. Půlka talíře pálí, druhá je ledová. Já si zvykl jídlo jednou, dvakrát otočit nebo promíchat v půli ohřevu – a rozdíl poznáte hned.
  • Nastavujete moc vysoký výkon: Rychlé „pálky“ suší zeleninu, rýži, prakticky vše. Lepší je nižší výkon, o minutu víc, ale chuť lepší – aspoň podle mojí mámy.

Co dělají profíci jinak

V profi kuchyních jsem pár let nazpátek viděl, jak se ohřev v mikrovlnce používá skoro rituálně. Jídlo dáte do kruhu po okraji talíře (nikdy do hromady doprostřed), navrch trochu vody nebo vlhký ubrousek — a poklop. Nikdo tam nehází studený oběd rovnou z lednice, vždy nechají pár minut odstát na lince (to říkal soused kuchař, prý je to základ).

Možná je to maličkost, ale když jsem to začal dělat i doma, přestal jsem házet půlku zbytků do koše. No, vyzkoušejte sami.

[IMAGE2]Microwave food fail Czech kitchen humorous[/IMAGE2>

Rychlá kontrola: 4 otázky před stiskem „Start“

  • Je jídlo rovnoměrně rozložené na talíři?
  • Zakryl jsem nádobu vhodným víkem?
  • Promíchal(a) jsem nebo budu míchat v půlce?
  • Ohřívám na maximální výkon, nebo mírnějším tempem?

Tip navíc: Co do mikrovlnky nikdy nedávat

Tuhle diskuzi jsem slyšel v Albertu asi před dvěma týdny – někdo tam ohříval vajíčka ve skořápce. Prosím, to je nejrychlejší cesta k explozi v celé mikrovlnce. Totéž platí pro kov, hliníkové tácky a ostré plastové obaly s logem přeškrtnuté mikrovlnky.

Možná vám přijde, že to jsou banality, ale stačí jedna chyba a druhý den uklízíte kuchyň – mluvím z vlastní zkušenosti, teď naposledy se připečený omáčka nedala vyškrábnout ani nožem…

Závěr: Zkuste to poprvé jinak

Možná se vám to bude zdát trochu otrava – přikrývat jídlo, míchat, snižovat výkon. Ale uvidíte, že už po pár pokusech bude jídlo z mikrovlnky lepší a zdravější. Mimochodem, máte nějaké své vlastní triky? Podělte se v komentářích (nebo aspoň v rodinným chatu) – Česko si zaslouží pořádné mikrovlnkové know-how.

V každém případě si příště vzpomeňte: mikrovlnka není jen na rychlovky. S trochou pozornosti z ní uděláte nejlepšího kuchyňského parťáka. Vlastně… jak to vidíte vy?