Chladnička je passé: babiččin způsob uchovává chléb týden čerstvý

linen bag bread storage Czech kitchen
Spread the love

Víte, že v Česku se ročně vyhodí na desetitisíce tun pečiva? A nejvíce letí do koše obyčejný chleba, protože ztvrdne během pár dnů. Přitom – jak říkávala moje babička z Olomouce – „chléb v lednici není chléb, ale mokrá houba“. Nedávno jsme o tom vedli bouřlivou debatu u oběda a většina kolegů přiznala: nakrojí krajíc, šoupnou chleba do ledničky a doufají v zázrak. No, nebudu vás napínat – existuje starý trik, který vážně funguje. Možná překvapí i vás…

Lednice chlebu neprospívá – a nikdy neprospívala

Moderní doba nás naučila vkládat vše do chladničky. U mléka nebo paštiky to smysl dává, ale chleba? V lednici vysychá – škroby v pečivu mění strukturu a místo krásně měkké střídy máte druhý den gumového „šutráka“. Měsíc zpět jsem to testoval: jeden bochník v lednici, druhý na lince v utěrce. Výsledek – ledničkový se stal téměř nepoživatelným po 48 hodinách, zatímco ten zabalený chutnal perfektně ještě po pěti dnech.

traditional Czech bread storage in kitchen

Babiččin trik: Plátěný pytlík, správné místo a malý detail navíc

Pokud jste někdy viděli, jak starší generace ukládá pečivo, určitě vás překvapilo jedno: žádný igelit, žádné plastové boxy. Jen čistá utěrka nebo plátěný pytlík. Dýchá to. Chleba je chráněný, ale nevzniká „skleník“ – žádná plíseň, žádná vlhkost.

  • Plátěný pytlík nejlépe z bavlny, žádné mikrovlákno. Látka musí opravdu „dýchat“.
  • Chladné, ale ne studené místo – ideální je spíž nebo špajz. Kdo žije v paneláku, doporučuju místo dál od topení. Já mám „chlebník“ na horní polici pod oknem.
  • Jablko do pytlíku – ano, to není překlep. Malé jablíčko vedle chleba udrží vláhu ve střímě, ale neudělá z chleba bláto. Moje babička vždy říkala, že to je zaručené proti tvrdnutí… a fakt, něco na tom bude. I když věda tvrdí, že jablko do pytlíku zpomalí vysychání (a trochu riskujete plíseň, když to přeženete). Takže občas zkontrolujte.

Sám to zkouším už třetí měsíc, koupil jsem na trzích krásný lněný pytlík (stál asi 80 Kč) a chleba doma voní ještě šestý den. A pokud prostě zapomenete – no, holt druhý den budou topinky…

Kdy plast opravdu ne – a kdy můžete výjimečně povolit

Tady bych byl opatrný. Igelit „dusí“ chleba – vytváří ideální mikroklima pro plíseň. Výjimka? Krátkodobé uskladnění, třeba když jdete na výlet a chcete vzít chleba s sebou. Ale dlouhodobě lepší „starý způsob“. Můj soused Honza se dušuje, že balí chleba do pečicího papíru a pak do látky, a říká, že vydrží týden jako nový. Těžko říct, většina lidí má zkušenost, že v plastu je chleba tři dny a pak – no, víte co…

[IMAGE2]Czech bread in linen bag stored in pantry[/IMAGE2>

Co dělat, když už chleba stárne?

Ztvrdlý chleba není konec světa. V české kuchyni platí: žádné plýtvání. Z usušených krajíců připravíte skvělé krutony, domácí strouhanku nebo oblíbený „chlebíček ve vajíčku“. U nás doma na Vysočině se ztvrdlý chleba namáčí do vajíčka a smaží na sádle – rychlá, sytná večeře, která chutná snad každému. Takže, když už chleba povolí… pořád je co s ním dělat.

V závěru – zkuste to oldschoolově

Takže, stačí pár změn – plátěný pytlík, dobře uložený chleba a klidně přihodit to jablíčko. Lednice? Jen krajní řešení, a i to bych si dvakrát rozmyslel. Možná vám tenhle trik ušetří pár korun – a dost možná i výčitky, když si uvědomíte, kolik pečiva běžně vyhodíte. Máte svůj osvědčený způsob? Napište mi pod článek – rád si přečtu vaše zkušenosti. v každé rodině je to stejně trochu jinak… v tom je to kouzlo, ne?