Byliny zavadlé za den? Jednoduchý trik je udrží čerstvé týdny

fresh herbs in refrigerator long lasting
Spread the love

Znáte to – včera v supermarketu svázané snítky petržele nebo koriandru voněly k očím, ale dnes z nich zůstala jen unavená hromádka zeleně. Úplně běžný scénář, zvlášť teď v létě, když bylinky padají vedrem rychleji než ceny másla v Lidlu. Ale opravdu musí každé pokrájení kopru znamenat odpolední pláč nad žloutnoucí natí?

Nedávno jsme v našem firemním chatu řešili, jestli má cenu kupovat bylinky do zásoby — nebo jestli je lepší rovnou si na okně otevřít malou džungli. A já se podělím o něco, co u nás doma funguje překvapivě dobře. Fakt to není žádná věda, i když možná mám prostě jen štěstí…

Proč bylinky umírají rychleji než sny o dovolené u moře

  • Vlhkost v lednici něžně ničí listy – rychleji, než stihnete naplánovat večeři.
  • Za plastovým obalem se hromadí plíseň a už to frčí.
  • Bez vody – ať mají kořínky nebo jen pár listů – prostě uvadnou.

Můj soused vždycky tvrdí, že „jeg to hlavně o tom, jak to člověk doma postaví do vody“. Jenže – někdy ani voda nestačí, zvlášť u citlivějších druhů (koriandr, bazalka… znáte to).

O obyčejné sklenici vody

Tajemství? Víc vody a trochu pečlivosti. Zní to primitivně, ale zkuste: čerstvé bylinky (třeba z Alberta nebo farmářského trhu) opatrně omyjte, odstraňte zahnívající části, a dejte je stonek dolů do vyšší sklenice s čistou vodou – fakt až po listy NE, jen ke stonkům.
Pak přikryjte igelitovým sáčkem – jemně, aby listy mohly dýchat – a celé to postavte do lednice.

fresh herbs in glass of water in fridge

Stačí co dva, tři dny měnit vodu. Toť celý trik. Vážně. Takhle mi petržel vydržela v lednici přes týden — nečekala jsem to, jen jsem zapomněla, že ji tam mám. (opakovaně)

Extra tipy od kamarádů z jihu Moravy

  • Naťovou cibulku nebo pažitku nevkládejte do vody, ale omotejte vlhkou papírovou utěrkou a dejte do plastové dózy.
  • Bazalku nechte radši na lince, v kuchyni – v lednici černá jako banán v únoru.
  • Když máte bylinky s kořeny (většinou na trzích), ideální je zasít přímo do květináčku – známá ze Znojma tvrdí, že jí takto petržel vytržila i celý měsíc.

Co nedělat – osobní faily

  • Nekupujte bylinky v balení, kde už je vlhkost v sáčku – tam startuje plíseň rychleji než vesnické drby.
  • Neumývejte bylinky před uložením, pokud je ihned nespotřebujete.
  • Nedávejte je na slunce — i když to chutná hezky, rychleji vám „uvaří“ listy.

Na minulý týden jsem si koupil hned dva svazky koriandru do asijské polévky. Jeden podle výše zmíněné sklenice přežil 9 dnů, druhý v sáčku shořel během 48 hodin – asi něco na tom bude…

[IMAGE2]herbs covered by plastic bag in refrigerator[/IMAGE2>

Kdy vyhodit a neplýtvat energií

Jasně, bylina není nesmrtelná. Žloutne, ztrácí vůni, prostě zestárne. Pokud je slizká, zapáchá, nebo na ní rostou tajemné chlupy – raději rozlučte se. Možná na kompost, ať se kruh života uzavře stylově.

Závěrečná poznámka

Možná je to až příliš prosté, ale zkuste to. U nás v redakci vyhrála sklenice s vodou a igelitovým pytlíkem nad lednicovými boxy a jinými speciálními vychytávkami. Pokud to používáte jinak, napište — fakt mě zajímá, jestli někde na Horňácku funguje něco líp.

V každém případě přeju, ať vám bylinky vydrží v kuchyni aspoň do víkendu. No, vy jste to určitě pochopili…