Věděli jste, že Češi podle statistik každý měsíc vyhodí stovky kilogramů masa jen kvůli špatnému skladování? A většina z nás pořád balí maso do alobalu — s pocitem, že „to tak má být“. Na začátku roku mi kolega v práci zmínil, že existuje lepší a ekologičtější metoda. Přiznám se, znělo to podezřele jednoduše… ale vyzkoušela jsem ji na vlastní zodpovědnost. Výsledek? Trochu mě to rozhodilo — v dobrém slova smyslu.
Proč už alobal doma skoro nepoužívám
Měsíc zpátky jsme u nás v domě řešili odpad. sousedka vyprávěla, jak se alobal stejně nedá recyklovat, když je mastný od masa. Já si to předtím úplně neuvědomila. Navíc podle testu potravinové bezpečnosti, který jsem nedávno četla, může alobal při kontaktu s kyselinami (třeba s marinádou) uvolňovat stopy hliníku do masa. Není to hned smrtící dávka, ale taky nic, co bych chtěla pravidelně jíst…
Alobal navíc moc neuchrání maso před vysycháním. Což jsem si ověřila na kuřecích prsních – nechala jsem je v lednici tři dny a bylo po nich. Suché, bez chuti, trochu podezřele voněly. Možná chyba ve skladování nebo prostě… alobal už není, co býval?
Co tedy místo alobalu? Odpověď najdete v sousedově ledničce
Odpověď nepotřebuje žádné drahé gadgety z televize. Chytré hlavy v našem chatu doporučily tzv. vakuové nádoby nebo sáčky na uzávěr – v poslední době je už prodávají OBI, IKEA i Pepco (nekecám, zrovna minulý týden jsem tam brala sadu za dvě stovky). Princip je jednoduchý: vytlačíte vzduch, zavřete, hotovo. Maso vydrží o dost déle — a chutná, jako byste ho právě koupili.
Prakticky: šunku jsem uchovala klidně pět dní čerstvou, vepřovou kýtu dokonce osm. Samozřejmě — možná mi jen přálo štěstí na čerstvé maso… ale oproti alobalu nebe a dudy. A když něco náhodou proteče, nádoba jde dát do myčky a je hotovo.
Méně známé vychytávky: voskované obaly a silikonové sáčky
Někomu možná bude vadit plast, a tady přichází na řadu nová vlna ekologických obalů. V IKEA narazíte i na znovupoužitelné voskované utěrky (trochu retro, ale fungují). Maso do nich balím jen krátkodobě – dejme tomu na večerní grilovačku, když zbylo trochu špízu. Silikonové zip-sáčky pak oceníte, pokud často zamrazujete — vydrží i tisíce použití a nepropouští zápach, což mi potvrdil kamarád řezník. Pravda, nejsou úplně zadarmo, ale vrátí se to.
[IMAGE2]eco meat storage silicone bag czech kitchen[/IMAGE2>
Mýty a realita: V článcích se často píše, že…
- „Maso vydrží v alobalu v lednici týden.” — Zapomeňte na to. Stačí otevřít balíček třetí den a… nu, znáte ten zápach
- „Plast je škodlivější než kovy.“ — Není to až tak černobílé. moderní vakuové nádoby jsou bez BPA, dáte je do myčky, nic neuvolňují do jídla
- „Hliník je zdravotně nezávadný.“ — Otázka zní: Chcete to riskovat? Já teda ne, když můžu mít jiné řešení
Jak začít: Praktická doporučení z mé kuchyně
- Vakuové sáčky koupíte ve větších supermarketech asi za 80 Kč – pro začátek stačí obyčejný ruční pumpičkový uzávěr
- Vyzkoušejte silikonové sáčky – na internetu jsou akce, kdy stojí méně než 100 Kč za kus
- Skladujte maso vždy v dolní části lednice, teplota by neměla přesáhnout 4 stupně (osobně měřím teploměrem Ikea, stál asi tři desetikoruny)
- Nevěřte reklamám, že „speciální“ fólie a pytlíky jsou vždy lepší – někdy jde jen o přebalený obyč plast
Vlastně… to celé není žádné kouzlo. Trochu změna návyku, víc přemýšlení, co a jak doma děláte — v dlouhodobém horizontu ale méně odpadu, čerstvější jídlo a klidnější spaní. V našem domě se už alobal stává spíš zapomenutým pomocníkem na pečení cukroví.
Máte jiný fígl na skladování masa? Nebo něco z toho u vás nefungovalo? napište do komentářů — vyměníme se zkušenosti a třeba najdeme další cesty, jak ušetřit a neplýtvat.