Co se stane, když dáte celér do mrazáku? Výsledek vás překvapí

frozen celery cubes in home freezer
Spread the love

Možná jste si taky nedávno všimli, že ceny celeru (prostě ta velká bílá koule z trhu — nebo z Tesca) pořád lezou nahoru. A pak doma leží týden, dva… ztvrdne, zvlhne, půlku prostě vyhodíte. Co ale když ho prostě vrazíte do mrazáku? Za poslední rok jsem to zkusil asi třikrát a vždycky mě překvapilo, co se s tím celerem pak dělo. Chcete vědět upřímně, jestli to má cenu?

Proč by vás zrovna celer měl zajímat

Celer není jen výzva pro vaše zuby a salátové odhodlání — je to vlastně docela levný zázrak české kuchyně. Obsahuje fůru vitamínu K, trochu folátu, ještě víc balastních látek. Babka z vedlejšího vchodu mi svérázně vnucuje svoje celerové chipsy a prý průměrný Čech ročně sní aspoň 1 kg celeru (no nevím, tipuju, že půlka skončí v kompostu).

Ale zpět k tomu, proč ho mrazit. někdy na podzim jsme v kanceláři řešili, proč je celer po rozmrazení úplně jiný. A vůbec — může se to?

Mražení celeru: funguje to, nebo ne?

Celer samozřejmě obsahuje hodně vody — má to asi jako okurka, jen tvrdší. Když ho dáte do mrazáku, voda v buňkách se změní na led a buňky prostě „prasknou“. Po rozmrazení pak celer není ten hezky křupavý fešák, ale spíš lepivý, měkký a malinko slizký kus zeleniny. upřímně, vzít rozmražený celer jen tak do salátu… nedoporučuju. Možná jsem divný, ale tu konzistenci fakt nedávám.

frozen celery kitchen home cooking

Jak celer mrazit, pokud opravdu musíte

Jestli chcete zachránit poslední kostičku do polévky, mám pár tipů, co dávají smysl:

  • Celer nakrájejte na malé kostičky nebo plátky (zabere to čas — pardon).
  • Blanšírujte: vhoďte na dvě minuty do vařící vody, pak rychle ochlaďte v ledové vodě.
  • Osušte, narovnejte v jedné vrstvě na tác, a teprve zmrzlé sesypte do sáčku.
  • Do salátu už ho nikdy nedávejte, ale do polévky nebo do bramborové kaše rozhodně ano — tam „ztráta křupavosti“ nikomu nevadí.

Zrovna minulý týden jsem náhodou udělal večeři z těch mražených zbytků, co už by si v lednici nikdo nevzal, a celer v bramborové kari překvapivě fungoval. Jen teda, voní po rozmražení trochu kyseleji — nebo se mi to jen zdálo…

Na co si dát fakt pozor

Největší past je čekat od mraženého celeru stejnou texturu jako od čerstvého. Můj kolega Martin si stěžoval, že zkusil mražený celer nastrouhat na smaženky, a prý dostal rozblácený „něco“, co se nedalo ani ochutit. Takže tady je jasné, že do studené kuchyně to není. V polévce je jiná liga — kusy se rozvaří a nikomu to nevadí.

[IMAGE2]czech soup with celery at home[/IMAGE2>

Opravdu se to vyplatí?

Jasně, kdo má sklep s čerstvým celerem od souseda z vesnice, do mrazáku s tím nikdy nepůjde. Ale jestli vám doma zbude půlka bulvy a už se začíná scvrkávat, upřímně — mražení není špatný plán. Já osobně dávám přednost čerstvému, ale občas mě potěší, když v neděli najdu v mrazáku záchranný sáček na rychlou polévku. Asi to není kulinářský zázrak, ale v běžném provozu: proč ne.

Vlastně… možná si příště radši upeču celerové hranolky (nebo ho zavařím), ale když není čas, ten mráz to jistí. Máte s tím zkušenost? Pište do komentů, nebo mi pošlete tip — třeba se fakt dá mražený celer někde použít k něčemu netradičnímu. V našem chatu už o tom běží debata…