K tomu se přizná každý — stačí jeden nepozorný pohyb se solničkou a celá polévka je, no, jak bych to slušně napsal… prostě přesolená. Asi každý z nás už to zažil, někdy i nedávno. Ale řeknu vám – není to konec světa. Existuje totiž jednoduchý fígl z dob, kdy ještě nebyly na trhu žádné vychytané přípravky na zachraňování jídel. Stačí se podívat, jak to řešila babička – a nebudete věřit, že to opravdu funguje.
Jak dochází k „polévkové katastrofě“
Na minulý týden – svítilo venku slunce, na sporáku můj pokus o vývar. Telefon zvonil, dítě něco chtělo a já, místo jedné lžičky, sypu sůl se zavřenýma očima. Známé? V našem rodinném chatu frustrace: „Zase přesolené, co teď?“ Můj švagr tvrdí, že to je důvod pro rozvod. A selský rozum říká – vařit novou. Ale babičky věděly víc.
Starý trik: Brambora do polévky
Zní to až směšně jednoduše, jenže ono to fakt funguje. Když byla polévka přesolená, naše (a možná i vaše) babičky neváhaly sáhnout po syrové oloupané bramboře. Vložily ji do hrnce a nechaly 10–15 minut povařit. Brambora během vaření dokáže natáhnout část soli ze základu – samozřejmě ne všechno, ale často tolik, že polévka je zase použitelná. Vyndáte bramboru, ochutnáte a… možná trochu kouzlo, i když spíš chemie.
Funguje to proto, že brambora má pórovitou strukturu a část přebytečné soli zkrátka nasaje. Ale pozor – nikdy do polévky nedávejte nakrájenou bramboru, protože se může začít rozpadat a polévka zahušťuje. Celá brambora je ideální. Moje mamka říká, že to vždycky fungovalo… i když někdy jsem měl dojem, že polévka chutná pořád stejně slaně, ale spokojenost u stolu rostla – možná je to placebo, kdo ví.
Co dělat, když nemáte bramboru?
- Kousek chleba: Ano, suchá kůrka do hrnce dokáže taky zázraky. Dělá to ale polévku trochu zakalenou – tak jen, když není zbytí.
- Trocha smetany nebo mléka: U krémových polévek přebije sůl a dodá jemnost. Ale na gulášovku to asi sedět nebude.
- Přidat vařenou zeleninu nebo vodu: pokud je polévky málo a chcete ji zachránit, prostě ji nařeďte. Ale zas to není ono – chutě se rozředí a někdy je to už prostě takové nemastné, neslané (s malou nadsázkou).
Funguje to vždy?
Nejsem si jistý, že tenhle trik spasí každou přesolenou polévku. Když už je „moře v hrnci“, brambora vám zachrání tak půlku. U extra jemných polévek zkrátka cítíte každý gram soli. Můj kolega tvrdil, že jednou musel polévku úplně vylít – a to s bramborou vařil dvacet minut. Takže doporučuju: nepřesolte, ale když už, brambora je spolehlivá první pomoc. Nebo alespoň v našem regionu to lidi dělají pořád.
Na co ještě myslet?
- Bramboru po vaření vyhoďte – není na nic extra chutná.
- Pozor na výběr odrůdy – některé brambory se hezky nerozvaří a nerozpadnou, což je plus.
- Když polévku doředíte vodou, je fajn ji znovu ochutnat a případně dochutit bylinkami.
Mimochodem, v některých krajích doporučují i rýži, ale sázet na ověřenou bramboru je jistota.
Tip na závěr (možná neprojde u gurmánů):
Nedávno jsem zkusil dát do přesolené polévky trochu kysané smetany a čerstvé petrželky — výsledek mile překvapil, i když moje tchyně kroutila hlavou. Vlastně, staré triky mají něco do sebe, i když moderní kuchyně nabízí spoustu zázraků z obchodu… Ale kdo vaří klasiku, určitě někdy babiččinu metodu ještě použije.
A co vy? Máte svůj ověřený způsob, jak zachránit přesolenou polévku? Napište do komentářů nebo pošlete tip kamarádovi, který se solničky bojí jako čert kříže. V kuchyni je vždycky místo na malý experiment — no, vy víte…