Málokdo ví: proč babičky přidávaly kostku cukru do rajčatové omáčky

grandma adding sugar cube to tomato sauce Czech kitchen
Spread the love

Vyrůstali jste taky s tím, že každá domácí rajčatová omáčka měla „něco navíc“ a nikdo vlastně otevřeně neřekl co? Nedávno jsem na to narazil v našem rodinném chatu: proč babička vždycky nenápadně šoupne do rendlíku kostku cukru, a pak dělá, že to vlastně není podstatné? Možná vás to překvapí, možná už to víte dávno, ale zkusím tuhle špetku domácí alchymie osvětlit víc do hloubky.

Czech grandmother cooking tomato sauce traditional kitchen

Rajčata a cukr? Proč ta zvláštní kombinace vůbec funguje

Moje máma vždycky tvrdila, že „cukr do rajčatové omáčky patří víc než majoránka do bramboračky“ — a to už je co říct. Hlavní důvod je prostý: většina rajčat, zvlášť těch ze supermarketu, je v Česku v sezóně kyselá jako jablko v listopadu. Přidáním cukru vyrovnáte chutě — kyselost stáhnete zpátky tam, kde má být, a omáčka je najednou kulatější. Ale vědci na to mají i složitější vysvětlení.

  • Kyselost rajčat — přirozená, někdy až moc výrazná, podle odrůdy a zralosti
  • Cukr — snižuje pocit kyselosti na jazyku, zakulatí celkový chuťový dojem
  • Umami efekt — kombinace cukru, soli a rajčat posiluje hloubku chuti, tohle mi potvrdil i kolega, co vaří v restauraci

Na minulou neděli jsme dělali domácí segedín podle prababiččina zápisníku (i když segedín není z rajčat, pointa zůstává) a zase to padlo — když omáčka není „echt“, přidáš cukr a ono se to zlepší. Možná je to placebo, ale hádám, že spíš ne…

Kolik cukru, aby už to nebyl dezert?

Jasně, nesmíte to přehnat — velká chyba je hodit tam celý hrníček, to už není kyselost, to je šílenství. Babičky používaly jednu kostku cukru na rendlík omáčky (cca 1–2 lžičky), ne víc. Přidává se většinou až po chvíli vaření, když už rajčata pustila šťávu. Jinak riskujete, že omáčka bude lepit a nebude mít tu typickou lehkost.

Czech style tomato sauce cooking detail

Alternativy, nebo proč dnešní foodies někdy cukr vynechávají

Tady je dobré zmínit věc, kterou v našem chatu rádi rozebíráme: proč se dnes v receptech často píše “přidejte javorový sirup, med, nebo prostě nic”? Podle mě je to jednak trend zdravé výživy — lidem přijde lepší dát “bio z farmy” než klasickou kostku. Některé odrůdy rajčat jsou i sladší — v létě třeba ta z tržiště na Jiřáku. Přiznávám, že v srpnu si klidně cukr odpustím, ale v březnu? No to asi ne…

  • Javorový sirup či med fungují podobně, ale omáčka pak má malinko jinou chuť
  • Cibule, mrkev — přirozeně sladí, když je víc opražíte
  • Sladká paprika nebo batáty — zkoušel jsem, nevím, jestli bábovková chuť v rajské je to pravé, ale někdo to má rád

V restauraci mi kdysi kuchař řekl, že stačí čas: dlouhé vaření vytáhne sladkost i kyselost, jenže kdo má doma celé odpoledne, že.

A musí to být vždycky kostka cukru?

Ne nutně. Ale je v tom jistá nostalgie — když babička pečlivě zamíchala tu bílou kostku, bylo to stejné jako rituál. I dnes, když vařím omáčku pro rodinu, stejně šourám do spíže pro pár kostek. Přítelkyně se mi směje, prý proč nepoužiju třtinový, prý zdravější. Ale já si říkám — radši kousek tradice než foodblogerský hack…

Mimochodem, babičky někdy cukr i karamelizovaly, aby byla omáčka tmavší a chutnější. To už je ale vyšší dívčí a na to si netroufám — i když někdy mám chuť to prubnout. Možná jste šikovnější, tak napište, jestli to funguje?

Tipy, jak vylepšit domácí rajčatovou omáčku

  • Používejte kvalitní rajčata — někdy stačí vybrat italské z konzervy, to není ostuda
  • Přidávejte bylinky až na konec — petrželka, bazalka, tymián se rády ztratí, když to přeženete s varem
  • Kostka cukru až po ochutnání — chutě se rozvinou časem, hlavně nespěchejte
  • Zkuste dát i trošku másla — omáčka bude jemnější (tip z jedné hospody na Pankráci)

Vlastně se zdá, že v každé rodině mají tu „svou“ rajskou — a kostka cukru v ní je nicméně tradice, kterou stojí za to držet. Možná za pár let budou dnešní děti mít své kuchařské hacky, kdo ví. Ale myslím, že tahle vychytávka tu ještě chvíli vydrží.

A jak je to u vás? Přidáváte cukr, nebo už jedete na nové vlně? napište do komentářů, jsem zvědavý, co se děje v českých kuchyních… v každém případě, pokud chcete překvapit rodinu autentickou chutí, zkuste příště tu slavnou kostku cukru — možná budete překvapeni. Víc nostalgie za málo peněz těžko najdete.