Ní sůl, ní ocet: jak udělat zeleninu křupavou pomocí ledové vody

Czech ice bath vegetables crunchy bowl
Spread the love

Možná jste už slyšeli, jak šéfkuchaři hodí čerstvou mrkev nebo ředkvičky po krájení do misky s ledem. Nedávalo mi to smysl — vždyť přece ocet a sůl jsou ti hlavní pomocníci, když má být zelenina svěží. No, poslední měsíce jsem zkusil ledovou vodu sám doma… a výsledek mě trochu rozhodil.

Čím to vlastně je, že ledová voda funguje? A má smysl ji přidávat do běžných salátů, nebo je to jen trik z televizní show?

Malý experiment v kuchyni

Na začátku léta mi mamka dala obr svazek ředkviček — ze zahrady přímo, takže úplně jinde než ty z obchodu. Nakrájel jsem je, hodil polovinu do vody z kohoutku, druhou do mísy s ledem. Po deseti minutách jsem měl jasno: ta z ledu křupala jako čerstvá, obyčejná změkla a povadla. upřímně, čekal jsem spíš opak — vždyť led prý „vytahuje“ vodu…

Czech vegetables in bowl of ice water

Proč ledová voda funguje

Když zeleninu ponoříte na pár minut do opravdu studené vody (klidně přidejte i kostky ledu), buňky nasáknou vodu a zpevní se. Odborně řečeno — plazmolýza je zpola zpět. známý botanický trik. Funguje to hlavně u kořenové zeleniny: mrkev, celer, kedluben, ředkvičky, ale i listové saláty.

  • Salát: Po ledové koupeli nepadá v misce už po dvou hodinách.
  • Kedluben: Zbaví se gumové konzistence.
  • Okurka: Tady je rozdíl méně patrný, možná spíš pocitově… Můj kolega tvrdí, že to dělá chutnější tzaziki.

Krok za krokem: jak na to doma

  1. Nakrájejte zeleninu na požadované kousky (kostky, plátky, nudličky).
  2. Naplňte větší mísu ledovou vodou — čím více ledu, tím větší efekt.
  3. Zeleninu ponořte úplně pod hladinu. Není nutné přidávat ocet ani sůl. Vážně, vyzkoušel jsem — efekt se naopak zhoršil.
  4. Nechte stát 5 až 15 minut, podle tvrdosti. Salát méně, celer klidně déle.
  5. Vyjměte, osušte v utěrce. Hned podávejte nebo skladujte v chladu.

[IMAGE2]Hands soaking sliced radishes in ice water Czech kitchen[/IMAGE2>

Kdy to (ne)má cenu a pár chyb z praxe

Například u papriky nebo rajčat nevím, jestli poznáte nějaký rozdíl — možná je tam něco, ale minule v pátek večer jsem zkoušel a byla to spíš ztráta času. Zelenina z marketu, která už vypadá trochu unaveně, taky nezázračí — prostě mrtvé buňky nevzkřísíte ani ledem, ani solí, ani, no… čímkoli.

Tip: Pokud zeleninu mícháte do salátu s majonézou nebo jogurtem, ledovou lázeň klidně přeskočte. Po pár hodinách stejně změkne. A taky — nikdy nenechávejte zeleninu ve vodě moc dlouho, začne být „vodová“ a ztratí chuť. Kolega tím zkazil míchaný salát na porady před měsícem. No, poučení.

Je to český zvyk? A kde ho ještě najdete?

Vždycky jsem si myslel, že ledová lázeň je taková „americká vychytávka“. Ale nedávno v mém oblíbeném brněnském bistru servírovali ředkvičky, co fakt křupaly — prý právě proto, že je máčí v ledu. I v asijské kuchyni to není překvapení — v sushi podávají okurku křupavou přesně tímto způsobem.

Můj závěr, i když… nechci být dogmatický

Ledová voda nedělá zázraky, ale pokud chcete rychle oživit zeleninu nebo překvapit návštěvu s „něčím extra“, určitě zkuste. V našem domácím chatu už si recept ukládali skoro všichni (kromě dědy — ten jedí radši chleba s cibulí, co naplat). a hlavně: někdy se prostě vyplatí dát na rady mámy…

Máte taky takové kuchyňské triky? Nebo tohle pro vás není žádná novinka? napište pod článek svůj postup — ať se i já něco naučím. V kuchyni jsme všichni trochu amatéři.