Máte-li banánovou slupku, nevyhazujte: kuchaři ji používají jinak

banana peel cooking czech home kitchen
Spread the love

na minulou sobotu jsem si připravoval smoothie, loupu banán a přistihnu se, že už opět házím slupku rovnou do koše. Ani nevím proč — zvyklost nebo jenom lenost? Ten den mi ale soused Petr u piva tvrdil, že poslední dobou slupky nevyhazuje, ale vaří z nich. Přiznávám: znělo to dost zvláštně. Ale když už se o tom mluví v kuchařských skupinách, asi na tom něco bude. Zkusil jsem to a teď možná budu za podivína, ale… vyzkoušejte to taky.

Banánová slupka není odpad. Opravdu

  • Obsahuje vlákninu a vitamíny (hlavně B6 a C — nečekal bych, že tolik)
  • Slupky jsou stále častěji na jídelníčku trendových bister v Praze a Brně
  • Vegani už dávno využívají slupky jako „masa“ — naposledy jsem to slyšel v rádiu měsíc zpátky

Banánová slupka je hořká, ale po tepelné úpravě dostane úplně jiný rozměr. Možná ne každý bude nadšený — ale nevěřil bych, než jsem ochutnal.

banana peel creative culinary zero waste

Jak slupku z banánu použít v kuchyni?

V Česku je zatím tahle „fíčura“ spíš underground, ale právě proto si o tom povídejme. tady jsou nejčastější způsoby, jak ji čeští kuchaři a food blogeři využívají:

  1. „Banánové maso“
    Roztrhejte slupku na proužky, orestujte se sojovou omáčkou, česnekem a trochou chilli. Prý to fakt připomíná šťavnaté trhané maso do burgeru nebo tortilly. Nevím, jestli to nahradí prasečí plec (sebezněčím), ale kolegyně z práce říkala, že děti jí na to skočily.
  2. Kompot z banánových slupek
    Máma dělala kompot vlastně skoro ze všeho — a banán je v tomhle zázrak. Slupku nakrájejte, přidejte cukr, trochu citronu, skořici a uvařte. Doporučuji vyzkoušet. Výsledek je překvapivě jemný.
  3. Čaj na dobré spaní
    Pokud jste na TikToku (já už asi přestárnul na mladé trendy, ale vím o tom), najdete návody na spařenou slupku na večerní čaj. Má to uklidnit a podpořit spánek, prý díky hořčíku. Je otázka, zda to skutečně funguje — pil jsem to třikrát a asi jsem spal dobře, ale možná jsem byl prostě utahaný. Zkuste, uvidíte.

[IMAGE2]banana peel vegan pulled pork czech street food[/IMAGE2>

Na co si dát pozor? Tohle není pro každého

Za prvé: vždy kupujte bio banány, nebo je opravdu dobře omyjte. Slupky „z marketu dole u nádraží“ mohou být chemicky ošetřené. Trochu paranoidní? Asi jo — ale lepší opatrně.

Za druhé: některým lidem může slupka chutnat hořce, zvlášť když je moc zelená. Moje zkušenost je, že slupky musí být z hodně zralého banánu, jinak je to žvýkací maraton.

na třetí pokus jsem pochopil, že kvalita banánu je polovina výsledku. A taky že v naší kuchyni je pořád víc možností, než si vůbec připouštíme.

Nemusíte být hipsteři. Stačí zkusit jeden recept

Nechci z vás dělat food influencery. Ale další banán už jsem do koše neposlal — prostě ho spotřebuju až do konce. Pokud chcete začít, doporučuji „banánové maso“ do sendviče nebo k rýži. Je to rychlejší, než hledat nový nápad na večeři — a možná tím ušetříte pár korun. Víc nečekat a ochutnat? To nechám na vás…

napište mi třeba do komentářů, jestli vám to přišlo k užitku nebo už si ťukáte na čelo. nebo kdo ví — třeba zavedeme novou tradici místo pařížského salátu.